Aandacht!
Tot 30 april 2018 zijn er wegenwerken in het centrum van Sint-Joris-Weert.
Alle handelaars - en dus ook Finessa Diëtistepraktijk - blijven bereikbaar.

Welkom!


Ik ben deze privepraktijk gestart, omdat ik je op een professionele, respectvolle en comfortabele manier wil coachen in voeding. Met coachen bedoel ik, je kennis vergroten en je laten oefenen met voeding zodat je er steeds beter in wordt.

Ik help je graag verder als je door een huisarts of specialist wordt doorverwezen voor dieetvoeding:

 • bij (beginnende) diabetes.Diabetici met een zorgmodel hebben recht op terugbetaling van 2 dieetconsultaties per jaar via het RIZIV. Bij mij kom je te weten welke voeding je pancreas ondersteunt en je gezondheid dat duwtje in de rug geeft. Zo help ik je om geschikte voeding zonder toegevoegd suiker en met de juiste vetten te vinden
 • bij gewichtsproblemen. Samen zoeken we uit welke behandeling best bij je past: van een klassiek vermageringsdieet over een proteïnedieet tot en met professioneel advies vóór en na een vermageringsoperatie
 • bij spijsverteringsproblemen. zoals darmklachten (de ziekte van Crohn of IBS waarvoor het laag FODMAP-dieet geschikt is), coeliakie, diverticulose, leverklachten, galproblemen, nierproblemen
 • bij te hoge cholesterolwaarden. Wist je dat je met voeding alleen je cholesterol met 30% kunt laten afnemen?
 • bij een verhoogde bloeddruk. Voeding met minder zout kan zorgen dat je je medicatie kan beperken
 • bij voedselallergieën en –intoleranties. Ik help je de passende producten te vinden en stel samen met jou een nieuw, gevarieerd en lekker menu samen
 • na een ernstige ziekte, ziekenhuisopname of operatie en als je problemen ondervindt met je voedingsinname.

Verder help ik je ook verder met de volgende voedingsvragen:

 • wat is de juiste voeding voor mijn lichaam
 • hoe bereid ik gewone, gezonde gerechtjes met minder suiker en vet
 • hoe kan ik mijn stresseten verminderen
 • hoe zorg ik voor gezonde eetgewoonten bij mijn kinderen
 • welke voeding ondersteunt mijn sportprestaties en heb ik extra voedingssupplementen nodig
 • hoe voed ik mij gezond als vegetariër
 • welke voeding is geschikt bij jicht
 • welke impact heeft een zwangerschap of menopauze op mijn voeding
 • hoe voorkom ik het jojo-effect

Consultaties


Consultaties gaan steeds door na afspraak en kunnen in het Nederlands, Frans en Engels.

Je krijgt een persoonlijke aanpak en schriftelijke tips op jouw maat:

 • vertrekkend van je huidige gezondheidsklachten, je eetgewoonten en je motivatie vinden we jouw concrete doel met bijhorend actieplan
 • je leert de controle over je eetpatroon te (her)ontdekken en daarvan te genieten
 • je verandert voedingsfouten en hardnekkige of blokkerende gedachten zodat je je einddoel haalt en een gezond gewicht behoudt. Met meer energie en plezier als extra beloningen
 • indien nodig, schakel ik een eetdagboek in om in te bevestigen waar je naartoe werkt
 • Een persoonlijk berekend dag- of weekmenu – een waardevol en handig houvast tijdens je behandeling – behoort ook tot de mogelijkheden (prijs is afhankelijk van de context).

Is dit je eerste contact met een diëtiste? Dit is wat je van mijn coaching kan verwachten:

 • tijdens het eerste gesprek
  Ik luister naar de redenen voor je bezoek en breng de vertreksituatie in kaart.
  Welke wensen en problemen heb je? Wat zijn je sterkten en talenten om een gedragsverandering voor mekaar te krijgen? Waartoe ben je gemotiveerd? Wat is jouw winst voor nu en later? En hoeveel tijd geef je jezelf? Het is de bedoeling dat er aan het einde van dit eerste gesprek een concrete richting is bepaald.
 • in geregelde coachingmomenten
  Op jouw ritme bespreken we de consequenties van verkeerde voeding en krijg jij nieuwe oplossingen voor risicovolle eet- of gewichtsproblemen: een voedselallergie, verkeerde porties, emotie-eten, teveel snacken, te calorierijke lunches, geen tijd om te koken, jojo-en, …
  Meestal zit je na 4-6 consultaties op de juiste weg en kan je op lastige momenten nog terugkomen voor extra focus & motivatie.

Wat breng je mee naar je eerste consultatie:

 • de doorverwijzingsbrief van de arts of specialist
 • een overzicht van je medicatie
 • een recente bloedanalyse

Je weet dat je voeding aan verbetering toe is?
En je voelt je niet zo fit en gezond als je wil?
Ga dan nu aan de slag en maak een afspraak.
Je kunt méér dan je denkt!

Nieuws


Vanaf maart 2017 maak ik deel uit van het netwerk van eerstelijnsdiëtisten die samenwerken met het H. Hartziekenhuis in Leuven.
Indien u door een arts van dit ziekenhuis behandeld wordt, kan u na uw hospitalisatie ook bij mij terecht voor dieetadvies. De doorverwijzende geneesheer ontvangt een verslag van de dieetconsultaties.

Niet iedereen vindt het pad van caloriebeperking en meer bewegen de beste optie. Ik begeleid ook cliënten die gewicht willen verliezen via een proteïnedieet.

In de week van de diëtist 2017 die doorgaat van 20 tot 26 maart geef ik elke cliënt 15 minuten gratis voedings- of dieetadvies incl. een kleine verrassing. Maak zeker tijdig je afspraak en kom kennismaken.

Tot slot geef ik ook presentaties of specifieke workshops voor je school, bedrijf of vereniging.
Hiervoor werk ik o.a. samen met Logo Oost-Brabant, CM,...

Wist je al dat je in Oud-Heverlee kan "Bewegen op Verwijzing"?
Dit initiatief van de Vlaamse Overheid helpt mensen met een gezondheidsrisico op weg naar een actiever leven. Zo voelen ze zich beter in hun vel en genieten ze van een hogere levenskwaliteit.
Hoe? Met professionele coaching en een beweegplan
Hoe begin je eraan? Voor een coach heb je een verwijsbrief van je huisarts nodig. Ga daarom eerst langs bij je arts en neem daarna contact op met een coach in je buurt.
Wanneer krijg je een verwijsbrief?

 • Als je minder dan 30 minuten per dag beweegt
 • Als je de hele dag zit
 • Als je een gezondheidsrisico loopt door obesitas, (pre)diabetes, hart- en vaatziekte, kanker, dementie, enz.
Je krijgt van je huisarts 84 punten per jaar voor coaching tegen een voordelig tarief. En dat gedurende 2 kalenderjaren. Je kiest zelf hoe je die punten gebruikt.
 • Persoonlijke begeleiding : 3 punten per kwartier = 12 punten per uur. JE betaalt je coach maar 5 EUR per kwartier
 • Groepsbegeleiding: 1 punt per kwartier = 4 punten per uur. Je betaalt je coach 1 EUR per kwartier
De tussenkomst geldt voor in totaal max. 7 uur indididuele begeleiding of 21 uur groepsbegeleiding. Heb jij recht op een verhoogte tegemoetkoming? Dan krijg je een extra korting.
Zijn je punten op? Dan kun je nog wel naar je coach, maar dan betaal je het volledige tarief.

Als je in één van deze initiatieven geïnteresseerd bent of er meer over wil weten, neem dan vrijblijvend contact op en ik bezorg je graag meer informatie en/of een afspraak.

Maaltijdvervangers en proteïnediëten


Vervangmaaltijden kunnen helpen bij het streven naar of het behouden van een gezond en duurzaam gewicht. Ik schakel ze op 2 momenten in mijn behandelingen in:

 • als startbehandeling (9 dagen) voor het bereiken van een snel gewichtsverlies
 • of voor het doorbreken van een gewichtsplateau ter activatie van verder gewichtsverlies

Vervangmaaltijden helpen te weerstaan aan verleidingen, je hebt het gevoel om ver weg te blijven van het onsympathieke idee van “op dieet” te zijn, ze helpen je heel fit te voelen en ze zijn een handig alternatief voor mensen met een drukke baan of sociale verplichtingen.

De mooi afgelijnde porties met een beperkte aanvoer van calorieën zorgen in de eerste plaats voor een beperkte kalorie-opname. Wetenschappelijk onderzoek toonde verder aan dat dergelijke diëten ook een verbetering van hypertensie, een vermindering van cholesterol, een vermindering van slaapapneu, enz. hebben zonder belangrijke bijwerkingen.

Als je kiest voor deze vorm van afslanken, laat ik je starten met een 9-daagse behandeling met natuurlijke producten met een aangename smaak. Nadien kun je nog altijd beslissen om verder op deze manier in je gezondheid te investeren.

Met een proteïnedieet verstrek ik je de geschikte middelen om doeltreffend en veilig gewicht te verliezen en de resultaten te behouden op lange termijn. Eerst vraag ik je om je arts te raadplegen om zekerheid te geven of je lever en nieren dit dieet aankunnen. Via een proteïnedieet verlies je enkel overtollige vetmassa terwijl de spiermassa beschermd en behouden wordt. Een gezonde spiermassa zorgt namelijk voor een goede stofwisseling.
En dat is waar het om draait!

Tarieven


Een eerste en tweede afspraak kosten 60 EUR (directe èn indirecte tijd).

Voor de 4 volgende consultaties of berekeningen van je dagboek is de prijs 45 EUR.

Voor korte opvolgconsultaties bedraagt de prijs 25 EUR.

Terugbetaling is mogelijk via het RIZIV of de mutualiteiten. Ik geef je meer uitleg bij je eerste consultatie.

In geval van te weinig tijd of als je immobiel bent, kom ik aan huis. Hiervoor gebruik ik dezelfde tarieven als hierboven vermeld met een toeslag van 0,34 EUR/km.

Boek je graag een presentatie? Het richttarief is 150 EUR/uur exclusief verplaatsingskosten.

Betaling via bancontact of Payconiq is mogelijk.

Over mij


Rita Stiers

Mensen begeleiden naar gezonde en aantrekkelijke voeding, naar eten met plezier zonder onaangename gevolgen voor je lichaam, naar evenwicht: dit is mijn missie & passie.

Na een 24-jarige loopbaan als directie-assistente, ging ik in 2006 professioneel een andere richting uit. Via een avondopleiding tot kok ben ik verder gaan studeren tot Bachelor in de Voedings- en Dieetkunde. Zo ben ik bij dit boeiende zorgberoep terechtgekomen en kwam een lang gekoesterde droom uit.

Na een aantal jaren als klinisch diëtiste gewerkt te hebben, combineer ik nu een job als coordinator bij de Vlaamse Vereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten met een eigen bloeiende privepraktijk. Dit is voor mij “the best of both worlds”:

 • ik ben ondertussen heel ervaren met de meest uiteenlopende aspecten over gezondheid, ziekte en voeding
 • ik kan op Europees, Federaal en Vlaams niveau de evoluties op gezondheidsvlak van dichtbij volgen
 • en de nieuwe inzichten voor mijn patiënten in concrete en efficiënte tips omzetten.

Omdat de voedingswereld snel evolueert, is bijblijven essentieel. Professionele bijscholingen over voedingsallergieën, diabetes, gezond gewicht verliezen, stress-eten, voeding bij kanker, enz. zorgen ervoor dat ik steeds de meest recente wetenschappelijke informatie in mijn adviezen verwerk.

Tot slot kan je bij mij niet alleen terecht voor individueel advies, maar kan ik voor je vereniging, groep of school ook een boeiende workshop of presentatie verzorgen.

Bijscholingen:

 • Coeliakie/glutenintollerantie
 • vrouwen en voeding
 • emoties en voeding
 • aanpak van voedingsadvies voor jongeren
 • basisaanpak eetstoornissen en gewichtsproblemen
 • voedselovergevoeligheden voor specialisten
 • interpretatie van labo-analyses
 • multidisciplinaire behandeling van obese patiënten vóór en ná bariatrische chirurgie

Professioneel profiel:

 • lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten en Voedingsdeskundigen (VBVD)
 • lid van de Diabetesliga
 • lid van Eetexpert

Locatie en contact


Rita Stiers
Diëtiste erkend door het RIZIV 5-61525-08-601
Pastoor Tilemansstraat 19
3051 Sint-Joris-Weert
M 0472 / 372 787
info@finessa.be

Enkel op afspraak

Verwittig me minstens 24u op voorhand als je een afspraak niet kunt nakomen. Niet (tijdig) geannuleerde afspraken zullen worden aangerekend.

Vind FINESSA op Google Maps

Dank je wel voor je bezoek aan mijn website.

© FINESSA.be | webdesign by JS-Websites Rita Stiers
Diëtiste erkend door het RIZIV
5-61525-08-601
Pastoor Tilemansstraat 19
3051 Sint-Joris-Weert
M 0472 / 372 787
info@finessa.be